Historia

sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Poika jo 8kk

Pitkästä aikaa taas. Heti alkuun on sanottava, että olen nauttinut täysin rinnoin vauva-arjesta. Tämä on ollut parempaa kuin olisin edes voinut kuvitella. Kaikki on mennyt hyvin ja poika (jatkossa A) on ollut helppo tapaus. Hän on niin kovin rakas ja vanhempiensa mielestä tietenkin maailman ihanin vauva. Kaikki ne lapsettomuuden aikana itketyt itkut ovat olleet tämän kaiken arvoisin. Näin jälkikäteen olen jopa kiitollinen koetusta lapsettomuudesta, sillä se on saanut arvostamaan vieläkin enemmän saavutettua onnea.

En voi sanoa, että vauva-arki olisi ollut pelkkää vaaleanpunaista hattaraa, sillä se on myös yllättänyt rankkuudellaan. Vaikka olinkin mielestäni aika hyvin varautunut kaikkeen mahdolliseen. Pienen ihmisen hoitaminen käy työstä ja vaatii jatkuvaa läsnäoloa. Parisuhde on toisinaan koetuksella, kun molemmat ovat välillä väsyneitä, jolloin riitoja syntyy arkisista asioista helposti. Pahimpina hetkinä auttaa, kun muistelee niitä toivottomia ja tyhjiä lapsettomuuden aikoja ja kipuja, niin taas muistaa kuinka onnellisia ja kiitollisia saamme olla tästä tilanteestamme. 

Minkälainen A on nyt kahdeksan kuukauden ikäisenä.

Nukkuminen

- Nukkuu yöunet noin 21-08. Herää pääsääntöisesti kaksi kertaa syömään (n. klo 2 ja 5). A on ollut ihan ok-nukkuja vastasyntyneestä saakka. Ihan pienenä heräsi toki useammin syömään (noin 3-4 kertaa). Toki kokonaiset yöunet houkuttelisivat ja unikoulua (yösyöttöjen lopettaminen) olen miettinyt, mutta.. Jotenkin jopa nautin meidän keskinäisistä yöllisistä hetkistä ja tuntuisi haikealta lopettaa yösyötöt.
- Nukkuu omassa sängyssään ensimmäiseen syöttöön asti. Sen jälkeen siirtyy meidän keskellemme.
- Nukkuu päiväunia noin 3-5 tuntia/pvä. A on ollut loistava nukkumaan päiväunia ihan pienestä saakka. Esim. 3,5kk ikään saakka nukkui mm. 2x3h unet päivässä. Nykyään pääasiassa kahdet (joskus kolmet) päikyt päivässä. Nukkuu vain ulkona vaunuissa (tavoitteena olisi opettaa nukkumaan myös sisällä). Päiväunet ovat todella tärkeitä "henkireikiä" itsellenikin. Niiden aikana ehtii tehdä vähän omia juttuja.


Syöminen
- Syö jo viisi kiinteää ateriaa päivässä. Poika on ollut loistava syömään aina. Kiinteät aloitimme 5kk1vkon ikäisenä ja ensimmäisten kahden takkuisen perunapäivän jälkeen hiffasi, että ruoka on herkkua. Syö aika isoja annoksiakin. 50-70 % ruuasta teen itse (pitäisi tehdä enemmän, mutta aina ei vaan jaksa ;)).
- Olen imettänyt poikaa alusta lähtien, korviketta ei ole saanut ollenkaan (lukuunottamatta 15 ml ihan alussa). Vieläkin imetän noin 5kertaa päivässä ja sen kaksi kertaa yössä. Maito on maistunut hyvin. Imetys takkusi alussa ja sen sujuvuuden eteen tein todella paljon työtä. Lopussa kiitos seisoi ja se sujuu hyvin. Sen eteen kannattaa tehdä töitä, jos vaan haluaa imettää. Minä halusin.

Motoriset taidot
- Osaa jo ryömiä (oppi 5,5kk), kontata (oppi vasta viikko sitten, vaikka oli jo heilunut pari kuukautta konttausasennossa. Ryömiminen on kuitenkin pääasiallinen liikkumistapa vielä. Sillä pääsee lujaa.),  nousta seisomaan (ihan joka paikkaan ja koko ajan), istua (tosin ei mene itse istumaan, mutta istuu hetken aikaa, jos istuttaa).
- Käsittelee taitavasti leluja ja tavaroita; kääntelee ja vääntelee, kädestä toiseen.
- Poika on ollut motorisesti taitava ja oppinut asioita aikaisessa vaiheessa. Tällä hetkellä ei edes kahvia voi keittää, sillä poika on hetkessä noussut seisomaan. Kun järkeä vielä ei ole päässä, niin saa olla aina varmistamassa takana, ettei pää kolise. Kaikesta huolimatta se kolisee vähintään kerran päivässä. Tällä hetkellä unet ovat todella risaisia, kun yölläkin pitää harjoitella nousemista ja konttaamista. Huoh, onneksi jossain vaiheessa pitäisi helpottaa.

Sosiaaliset taidot ja luonne
- A on kiltti ja rakastava. Äidin perään tietenkin kovasti, mutta isästään myös aivan huumassa. Myös ukki, mummi ja kummitäti ovat tärkeitä. Vierastanut on jo kauan, mutta pian kuitenkin tottuu vieraisiin. Vierastaminen alkaa ehkä jo helpottaa.
- Tykkäsi ennen olla kovasti sylissä, mutta nykyään ei enää niinkään; koko ajan pitää tutkia paikkoja. - Kirjojen lukemista rakastaa. Puppe- ja kylpykirja ovat suosikkeja.
- Taputtaa (oppi noin 6kk iässä). Se on suloista.
- Ymmärtää puhetta jo paljon. Osaa osoittaa äitiä, isiä, ukkia, mummia, kummitätiä, lamppua, kukkaa. Vielä ei ole tullut sanoja.Ymmärtää myös ei-sanan. Huuli alkaakin yleensä väpättää ja voi tulla iso itku, jos jotain kieltää. Tuntuu, että eitä viljelen vähän liikaakin ;). Osaa antaa mm. "pusun" pyydettäessä, nostaa kädet ylös jne jne.
- Ei itkeskele juurikaan, vaan nauraa paljon. Itse asiassa A ei ole koskaan itkenyt paljoa. Tosin nyt alkaa enemmän olemaan omaa tahtoa ja hermostuukin välillä kunnolla, jos ei saa tahtomaansa läpi tai esim. kännykkä (lempilelu) otetaan pois kädestä.
- Rakastaa kukkuu-leikkejä. On myös itse koko ajan vetämässä kaikkea mahdollista päänsä päälle ja ottaa pois ja odottaa, että sanotaan kukkuu. Niin suloista.


Harrastukset
- Vauvauinti ja seurakunnan kerhot. Uinti on huippua ja poika rakastaa läiskytellä vettä. Kerhot ja muut harrastukset ovat mm. siitä mukavia, että siellä näkee samanikäisiä vauvoja ja niiden äitejä. On kiva seurailla vauvojen keskinäistä vuorovaikutusta. Myös ystäväpiirissäni on paljon samanikäisiä vauvoja, joten usein treffaamme myös heidän kanssaan.

Terveys
-Suht. terveenä A on ollut. Kolmeviikkoisena sai ensimmäisen nuhansa ja nyt syksyllä on ollut useampiakin kuumeettomia nuhia. Ikävämpi juttu oli se, kun jouduimme parina eri kertana sairaalaan A.n infektioiden vuoksi.

Tulisi jo lunta maahan, ettei olisi niin kovin synkkää koko aikaa.

L



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti